ergo tredemølle

Hvilken tredemølle bør jeg kjøpe?

Du har sikkert googlet noe lignende som `hvilken tredemølle bør jeg kjøpe` hvis du er på utkikk etter ny tredemølle og da har du nok også lagt merke til at det er ekstremt mange forskjellige tredemøller på markedet og en haug med leverandører.   Tredemølle er det mest populære kondisjonsapparatet på markedet og det kommer nye tredemøller på markedet og nye leverandører hvert eneste år som kaster seg inn i kampen om kundene.  Fordelene for deg som kunde er at prisene blir presset, men trolig blir du også enda mer forvirret om hvilken modell du skal kjøpe.


Skal ikke legge skjul på at undertegnede er importør av Ergo Fitness serien og sånn sett kanskje ikke kan oppfattes som nøytral, men med 12 års erfaring på baken som servicetekniker på treningsutstyr så tror jeg at mine tips kan være av interesse på generelt grunnlag uansett hvilket merke/modell du vurderer. Har utført service og reparasjon på veldig mange forskjellige tredemøller opp gjennom årene og kjenner markedet veldig godt så jeg vil her forsøke å gi dere nyttige tips til hva dere bør sjekke/vurdere før dere kjøper tredemølle og jeg går da dypere inn i konstruksjonen og oppbyggingen av tredemøllene.


Så til saken:


AC vs DC motor

For det første så er det helt avgjørende om du tenker å bruke tredemøllen 2-3 ganger i uken eller om du er en aktiv løper som kanskje løper 1 time daglig. For den vanlige mosjonist så vil du sannsynligvis klare deg helt fint med en tredemølle ned til rundt 12-15 000,- med DC motor.

Men er du en aktiv løper eller skal ha mølle til bedrift eller treningssenter så er det AC motor som gjelder.  AC motorer er ekstremt driftsikre og lager også mindre støy enn DC motorer, men er selvfølgelig også dyrere i innkjøp. Men det er uten tvil verdt det hvis mølla skal brukes hardt.


Oppslagbar vs fast ramme

Har du lite plass og behov for å kunne slå opp mølla så kjøper du selvfølgelig oppslagbar, men hvis plassen ikke er et problem og du ønsker en mest mulig stabil tredemølle uten risiko for knirking, platebrudd og mye vibrasjoner så anbefales vanligvis alltid fast ramme. 


Løpeflate:

Hvis du bare skal gå eller jogge rolig så klarer du deg helt fint med liten løpeflate, men hvis du løper raskt fks. intervaller så er det stor fordel med stor løpeflate. Da vil du kunne løpe mer fritt.


Intervaller:

Intervaller på tredemølle er veldig populært og der har jeg et par punkter som egentlig sier seg selv, men likevel verdt å nevne. Hvis du skal løpe fort på en tredemølle så er det selvfølgelig en stor fordel med forholdsvis høy egenvekt på tredemøllen. Jo tyngre brukeren er jo høyere egenvekt bør tredemøllen ha. En tung tredemølle er langt mer stabil og mindre utsatt for vibrasjoner, risting, skrangling og knirking enn tredemøller med lav egenvekt. Høy egenvekt er også normalt sett et godt tegn da det betyr at konstruksjonen på tredemøllen er solid. Det andre man bør tenke på er løpeflate som nevnt over. Du vil kunne løpe mer frigjort når du har mer plass å løpe på.


Demping:

Hvor mye demping man ønsker på tredemøllen er veldig individuelt. Har selv testet flere tredemøller som jeg synes er ubehagelig harde, mens andre liker det så her er det ingen fasit, men hva man selv ønsker. Tredemøller til hjemmebruk har vanligvis mer demping enn proff møller og det er fordi ramme konstruksjonen er vesentlig svakere og løpeplaten tynnere som igjen gir mer svikt og mer demping. Stivheten og styrken i løpeplaten endrer seg vesentlig ved bare noen få mm forskjell. Vanligvis er det rammekonstruksjonen, løpeplaten og løpeflaten som er avgjørende for dempingen, men det finnes også flere møller med mer svikt i selve demperne og tredemøller som har plate montert på en slik måte at den svikter mer.  Vil også legge til at riktig løpesko er en vesentlig betydning uansett hva slags demping du liker. 


Brukervekt:

Veldig ofte er maks brukervekt på tredemøller til hjemmebruk oppgitt som altfor høy, så et tips er å ha god margin opp til maks brukervekt på møllen. Veier du fks.100 kg så bør du absolutt ikke kjøpe tredemølle med maks brukervekt 120 kg. Da er risikoen for platebrudd eller rammebrudd stor og selvom du kanskje får det dekket på garanti i første omgang så vil dette høyst sannsynlig fortsette å skje også etter garantien er utløpt og du kan risikere høye utgifter på møllen i fremtiden.


Smørefri mølle vs mølle du må smøre selv:

Smørefri tredemølle høres flott ut for da skal du slippe å utføre vedlikehold å smøre møllen selv, men fungerer det egentlig så bra?

Av det jeg har sett og erfart opp gjennom årene så vil jeg si at det er mye bedre å smøre tredemøllen regelmessig selv av flere grunner. Smørefrie tredemøller har vanligvis et voks belegg på løpeplaten fra fabrikk eller løpebåndet er satt inn med midler som skal erstatte manuelt vedlikehold og smøring. Problemet er at løpebånd og plate vanligvis blir fortere slitt enn møller som smøres manuelt og da må du også skifte disse delene oftere. Voks fra løpeplaten har også en tendens til å feste seg i valsene. Velger du tredemølle som må smøres manuelt så får du høyst sannsynlig en tredemølle som holder i mange år uten å skifte løpebånd og plate hvis du smører platen jevnlig og du får også tatt en sjekk på tilstanden til bånd/plate ifm vedlikehold. Ergo produsenten leverer også smørefrie tredemøller, men det har vært uaktuelt å ta inn pga problemene beskrevet her.


Motorrom:

Skal du kjøpe tredemølle så tenker du sannsynligvis ikke over hvordan det ser ut i motorrommet, men sjekker med selger eller på nett hva slags motor som sitter i møllen. Vanligvis er tredemøllene bygd opp ganske likt og ofte er det de samme delene som går igjen på forskjellige modeller.

Det er ikke slik at en produsent av tredemøller produserer alle delene til møllene selv. Hovedmotor, stigningsmotor, løpebånd, plate, valser og drivreim kjøpes inn av underleverandører og monteres inn i tredemøllen på fabrikken som da har eget design, programvare og utseende på mølla. Derfor er det i mange tilfeller deler fra samme underleverandører som går igjen på en del forskjellige tredemøller, men oppbyggingen, ramme, design og programvare er forskjellig. Et punkt som er verdt å nevne i motorrom er drivreimen mellom fremre valse og hovedmotor. Dette er da reimen som sørger for å trekke løpebåndet rundt og disse kan være montert opp på minst 3 forskjellige måter.

Den beste løsningen er når drivreimen er montert direkte mellom hovedmotor og fremre valse. Da får man drivreimen til å gå helt rett og det er veldig enkelt å stramme opp drivreimen hvis den strekker seg.  De andre løsningene som jeg personlig ikke foretrekker er når drivreimen er spent opp med et strammehjul/løpehjul mellom motor og valse. Strammehjulet er da vanligvis festet til en liten brakett på rammen eller direkte på motoren med en fjærløsning som skal holde drivreimen stram slik at den ikke slurer/glipper. Med en slik løsning så er det helt vesentlig at strammehjulet ruller 100% rett på reima eller så vil den presse reimen til siden og da vil reima klatre på sporene i valse og motor som igjen gir høyere slitasje og og det oppstår ulyder. Hvis fjæra strekker seg så vil man kunne oppleve at løpebåndet glipper og det er da drivreimen som slurer på motor/valse.


Akslerasjon:

Akslerasjon er kanskje ikke det første man tenker på, men jeg synes det er en faktor som også bør tas med hvis du er kresen og aktiv intervall løper. 

Har man prøvd mølle med både treg og rask akslerasjon så tror jeg sjansen er veldig stor for at du vil foretrekke sistnevnte.


Touchskjerm med wifi, bluetooth, swift og apper vs LCD eller Led

Dersom du ønsker å bruke skjermen på mølla som tv, koble hodetelefon direkte til computeren via bluetooth, løpe virtuell virkelighet og ha apper som youtube, chrome, netflix, Disney + osv så kan det absolutt være verdt det og tendensen er helt klart at brukerne ønsker mer avansert teknologi på tredemøllene i dag. 

Å løpe med virtuell virkelighet på tredemøllen og samtidig ha tv`en på i bakgrunnen er ingen dum kombinasjon. Når det er sagt så er disse skjermene vanligvis svært dyre så tv på veggen er ofte en billigere løsning, men har du ikke mulighet til å sette opp tv foran tredemøllen så ville jeg foretrukket en TFT model for å løpe å se rett i veggen er lite motiverende. Ønsker du å løpe med swift kan du forøvrig bruke Runn smart treadmill sensor som kan kobles opp mot alle standard tredemøller via fks apple tv og da får du også 100% nøyaktig oppgitt hastighet i swift.  


Made in: 

Når jeg kontaktet produsenten av vår ergo serie første gang så husker jeg veldig godt at hun sa noe som jeg allerede var godt kjent med fra før. `Alle som driver i treningsbransjen vet at kvaliteten på kondisjonsapparater er mye bedre i Taiwan enn Kina`.

Har derfor aldri vurdert å importere kondisjonsapparater fra Kina selv, men det skal sies at det har jevnet seg ut noe siste 5 år og at det er hovedsakelig kondisjonsapparater rettet mot aktive løpere, bedrifter og treningssentre at dette er av vesentlig betydning. Kvaliteten i Kina har tatt seg opp, men fortsatt er det klasseforskjell og det utgjør også store forskjeller i innkjøpsprisene. De aller fleste oppslagbare tredemøller til hjemmebruk er produsert i Kina, men disse er vanligvis mer enn bra nok til normalt hjemmebruk. Må også ta med at det er selvfølgelig flere andre land som også produserer topp tredemøller, men at det vanligvis er høy kvalitet fra Taiwan er ihvertfall min erfaring.


Sponsing:

Husk at det er produktet du skal kjøpe og da er det utvilsomt spesifikasjonene og design som teller.


Etterservice:

Siste faktor som bør tas med i vurderingen av kjøp av tredemølle er tilgang på hjelp og reservedeler i etterkant av kjøp. 

Hvis du ønsker service eller trenger reservedeler i ettertid så er dette vanligvis enklere å få til hvis du handler hos en norsk forhandler og da helst en spesialbutikk for treningsutstyr.


Håper dette har vært interessant lesing uansett hva slags tredemølle og merke som er aktuelt for deg/dere, men anbefaler å teste tredemøller fra flere leverandører hvis du har mulighet.

Sjekk spesifikasjoner, priser og evt hvor tredemøllen er produsert så tror jeg sjansen er stor for at du finner en god tredemølle. 


Lykke til!


Torgeir G. Anzjøn